Film i.h.k.v. Food.Film.Fest., een filmfestival van Voedsel Anders gedragen door lokale groepen, organisaties en vrijwilligers. Er zijn vertoningen in heel Vlaanderen en zelfs in Nederland, en op 12 november kan je in Leietheater terecht voor de film The Seeds of Vandana Shiva. Een samenwerking met dienst Samenleven, Lokaal Mondiaal Beleid, Milieu en Velt Leieland.
The Seeds of Vandana Shiva is een krachtig portret van de Ghandiaanse eco-activist en agro-ecoloog Vandana Shiva. Samen ontdekken we hoe ze al veertig jaar strijdt tegen de chemisch afhankelijke en winstgedreven landbouwsector. Ecologisch, duurzaam en biodivers: daar ligt de toekomst van ons voedsel volgens de milieuheldin.
Na de film is er een panelgesprek met Heleen Dewanckele (’t Schaaphof in Landegem), An Verboven (De Zonnekouter in Machelen-Zulte) en Filip Debruyne (landbouwingenieur):
Heleen Dewanckele starte in 2017 een CSA-boerderij met Sofie De Blieck in Landegem: ’t Schaaphof. Ze bouwden een prachtig bedrijf uit dat intussen veel meer behelst dan enkel zelfpluk. Toch blijft dat de kern van hun activiteit. Heleen en haar drie collega’s kweken de plantjes voor de boerderij zoveel mogelijk zelf op. Dat dat niet vanzelfsprekend is, is een understatement.
An Verboven, bioingenieur en docente bodemkunde, is oprichster van bioboerderij De Zonnekouter in Machelen-Zulte. Ze werken er bewust met zaadvaste rassen en vermeerderen zelf ook eigen zaad van een aantal groenten, zowel voor eigen gebruik als voor een organisatie die bio-zaden op Vlaams niveau verzamelt en verkoopt: ‘Vitale Rassen’. Zo proberen ze op de Zonnekouter de zaadproductie zoveel mogelijk in eigen handen te houden. Helemaal in de geest van Vandana Shiva.
Filip Debruyne, landbouwingenieur en Deinzenaar, werkt al 30 jaar met zelfvoorzieningsboeren in Nepal en Laos. Hierdoor heeft hij ervaring met de veel grotere diversiteit in lokale zaden en met variëteiten die aangepast zijn aan lokale condities. Hij voelt dat de agro-industrie de lokale zaden probeert weg te dringen of te verbieden.