Iedereen stadsdichter Steven Van de Putte

vrijdag 19 april 19u30
Leietheater - Kleine Zaal
  • gratis
Genre Literatuur

In 2023 neemt Steven Van de Putte na vier jaar afscheid als stadsdichter van Deinze.
Om af te kicken van zijn ambt, reist hij daarna zes maanden door Vlaanderen en Nederland. Van Amsterdam tot Roeselare spreekt hij met stadsdichters over wat hen bezig houdt. Overal ontdekt hij een onvoorwaardelijk grote liefde voor de stad.

Al die unieke verhalen brengt hij nu samen in een theatervoorstelling. Van gedichten op strandballen in Hoogstraten over zadelhoesjes voor de VUELTA in Utrecht tot een ode aan de Ronde van Vlaanderen in Ninove. Hij vertelt over stadsdichters die astronaut willen zijn, tatoeages zetten, bloemzaden uitdelen of het Lappersfortbos beschermen tegen industriële hebzucht. Hij doorspekt zijn verhaal met ontroerende en troostende gedichten, zoals het gedicht dat Bart Moeyaert voordraagt tijdens de begrafenis van de kleine Luna in Antwerpen. Hij beantwoordt ten slotte op eigenzinnige wijze enkele prangende vragen zoals: mogen stadsdichters stemadvies geven of het onderwijs op de korrel nemen?

Deze unieke theatershow is tevens de boekvoorstelling van ‘Iedereen stadsdichter’, een boek dat het midden houdt tussen Stevens memoires (met een stevige portie Deinze) en een handboek over de samenwerking tussen stadsdichters en lokale besturen. Het boek is uitgegeven bij Politeia.