Feest van duizend lichtjes

Leietheater brengt warmte en licht deze winter!

In november worden de dagen al duidelijk korter en killer, de donkere winterperiode wordt ingezet. Typerend voor deze periode is dat elke cultuur een feest van licht en gezelligheid viert, zoals Kerstmis, Chanoeka, het Luciafeest of Divali. Op 6 november haakt Leietheater aan op deze traditie met een Feest van duizend lichtjes. Een eerste steekvlam van warmte gezelligheid en solidariteit, die een winter van (opnieuw) samenzijn aankondigt, na de vorige winter van eenzaamheid en afstand.

De voorstelling Firebird van Touki Delphine is een theatraal antwoord op deze feesten, als nieuw ritueel. Het is een mix van muziek, beeldende kunst en digitale projectie: een elektronische herinterpretatie van Igor Stravinsky’s tweede Vuurvogelsuite. De hoofdrol is voor de kolossale lichtinstallatie, een scherm van gerecyclede achterlichten. Meer dan zeshonderd auto-achterlichten verbeelden de dans van de Vuurvogel en vertolken vol vuur de woordeloze compositie. Filip Tielens (De Standaard | De Theaterkrant) over Firebird: ‘De combinatie van licht en muziek werkt fysiek op je in. Het repetitieve, spacy karakter brengt je haast in een trance. In de technoscènes met tripperige visuals zijn we net beland op Tomorrowland. Maar na ieder luid moment volgt een zachte, zalvende fase. Het maakt Firebird inderdaad tot een ‘lichtsymfonie’, een totaalconcert zoals we nog niet eerder zagen. – juni 2019 (recensie kan eventueel weg bij plaatsgebrek?)

In samenwerking met provincie Oost-Vlaanderen kan je vooraf gratis deelnemen aan de lichtwandeling in De Brielmeersen. Laat je verrassen door enkele installaties of interventies met Indische dans en muziek door de Maya Sapera Company. Kom ook meer te weten over de verhalen en gebruiken van Divali, het lichtfeest dat Hindoes begin november vieren. Een gezellige winterse gezinsuitstap!

PRAKTISCH: 

zaterdag 6 november 2021

Firebird: 20u – Theaterzaal Leietheater – tickets: € 14 (-26: €7)

Lichtwandeling: vertrek tussen 18u30 en 19u aan Brielpaviljoen – gratis
tickets via www.leietheater.be

Gepubliceerd opvrijdag 1 oktober 20216.42 u.