De Miskenden LAZARUS / Günther Lesage, Greg Timmermans & Stefaan Van Brabandt

zaterdag 12 oktober 20u
Leietheater - Grote Zaal
  • ticket 18
  • -26 9
  • kansentarief UiTPAS 3,6
Genre Theater

De Miskenden is niet meer - maar ook niet minder - dan een gesprek tussen twee vrienden: de mislukte kunstenaar Kris D’Hondt en zijn oud-docent Beeldende Kunsten Mark Vanneste. Mark gaf al vroeg zijn artistieke ambities op en koos ervoor om les te geven aan de kunstacademie. Het enige artistieke succes dat Mark ooit behaalde, zijn twee kunstwerken op een rondpunt in Vlaanderen: één in Deinze en één in Overijse. Zijn oud-student en vriend Kris D'Hondt volhardt in zijn wanhopige pogingen om door te breken in de kunstwereld. Hun vlammende scheldtirade doet deugd, lucht op en is ook gewoon terecht, vinden ze. Alleen jammer dat niemand naar hen luistert.

Deze nieuwe toneeltekst van Stefaan Van Brabandt (bekend van o.a. Socrates, Marx en Sartre & de Beauvoir) kenmerkt zich door zijn gekende mix van humor en diepzinnigheid. De vele rake zinnen, scherpe observaties en filosofische gedachten die in de dialoog verweven zijn, maken van De Miskenden een bijzonder rijk en inspirerend stuk. Behalve bijtend en confronterend is de toon bovenal geestig en opgewekt, doorspekt met humor en ironie. En wijsheid.

Deze gelauwerde voorstelling kadert mee in het Emile Clausjaar. Een rake bespiegeling over kunst en veel meer!

Stefaan Van Brabandt levert een net zo rijke tekst als Sartre en De Beauvoir en verheft het klagen tot tragikomische kunst. Lesage en Timmermans zijn topacteurs. - in Knack Focus