Bij de Buren: Vake Poes; of hoe God verdween laGeste, Toneelhuis, Lisaboa Houbrechts

dinsdag 14 mei 20u
De Spil
  • ticket 26
  • -26 (incl. busvervoer) 12
Genre Theater

In dit grandioos familie-epos staat een meisje van twaalf centraal. De Kleindochter Aller Kleindochters reist met haar grootvader Vake Poes (een uitmuntende Stefaan Degand) terug naar zijn verleden. Zijn kindertijd, de oorlog, het seksueel misbruik in de broederschool, de Duitse bezetting en het wrede huwelijk met Moeke Poes. Met haar magische verschijning reconstrueert ze het puin van een familiegeschiedenis.  

In deze groots opgezette vertelling zalven de muziek en zang. Lisaboa Houbrechts vervlecht fragmenten van de Johannespassie van Bach met eigen teksten en verbindt Bach met hedendaagse elektronische muziek en al de klankmogelijkheden van een accordeon. Hemels!  

Naast Stefaan Degand en een al even straffe Elsie de Brauw staan kinderen, zangers en muzikanten op de scène. Samen beklijven ze in een imposant decor.  

Een magische voorstelling die poëtische beelden afwisselt met nootharde scènes, die iconen met de grond gelijk maakt en indruk maakt over de hele lijn.  

Een rauw juweel van volstrekt onbevreesde kunst.★★★★ - in De Morgen  

Huiveringwekkend mooi én pijnlijk. ★★★★ - in Knack  

De talenten van laGeste, Opera Ballet Vlaanderen én Froefroe smelten in deze voorstelling allemaal wonderlijk samen. ★★★★ - in Het Nieuwsblad  

Een openbaring. - in Etcetera  

​Ze kan de grote ruimte van de Gentse Opera aan met haar indrukwekkende beelden. - in Pzazz  

Locatie

De Spil
Hippoliet Spilleboutdreef 1
8800 Roeselare
Toon op kaart